Powstaje konsorcjum, które utworzą: Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożyw-czego w Warszawie. Umowa o powołaniu konsorcjum zostanie podpisana przez dziekana wydziału prof. Antoniego GOLACHOWSKIEGO i dyrektora instytutu prof. Romana GRZYBOWSKIEGO
w czwartek 25 marca o godz. 13.00 w gabinecie rektora w gmachu przy ul. Norwida 25
Zadaniem konsorcjum będzie koncentracja potencjału badawczego jego członków w celu realizacji dużych zadań badawczych leżących w zakresie ich działań statutowych z obszaru biotechnologii i technologii żywności. Lidera konsorcjum jego uczestnicy ustalą odrębnie dla realizacji prowadzonych prac lub projektów badawczych aneksem do umowy.
Umowa będzie realizowana poprzez:
- pozyskiwanie i obsługę grantów międzynarodowych, wspólnych grantów krajowych i grantów finansowanych z funduszy europejskich,
- prowadzenie wspólnych projektów badawczych,
- wspólną organizację szkoleń i konferencji naukowych,
- koordynację współpracy z innymi uczelniami i partnerami zagranicznymi,
- wspólne działanie na rzecz rozwoju naukowego pracowników obu instytucji.
Koszty wspólnych projektów badawczych prowadzonych przez członków konsorcjum w ramach umowy będą pokrywane ze źródeł pozabudżetowych (granty, fundusze) przeznaczonych do realizacji konkretnych projektów, na zasadach ustalonych z dysponentami tych środków.
INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO W WARSZAWIE
Dyscypliny badawcze instytutu to: biologia, inżynieria i ochrona środowiska, towaroznawstwo oraz technologia żywności.
Główne kierunki działalności naukowo-badawczej:
- biotechnologia: badanie i doskonalenie szczepów drobnoustrojów, procesy fermentacyjne (piwo, wino, spirytus, napoje fermentowane, kwasy organiczne), drożdże, preparaty mikrobiologiczne;
- prowadzenie kolekcji kultur drobnoustrojów przemysłowych;
- technologie przetworów owocowych i warzywnych, koncentratów spożywczych, żywności funkcjonalnej, przechowalnictwa i przetwórstwa zbóż, piekarstwa i ciastkarstwa;
- zapewnienie i ocena jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego.
Instytut ma Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydany przez Polskie Centrum Akredytacji.
{jcomments on}