Konsorcjum biotechnologiczne

Powstaje konsorcjum, które utworzą: Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożyw-czego w Warszawie. Umowa o powołaniu konsorcjum zostanie podpisana przez dziekana wydziału prof. Antoniego GOLACHOWSKIEGO i dyrektora instytutu prof. Romana GRZYBOWSKIEGO

 

w czwartek 25 marca o godz. 13.00 w gabinecie rektora w gmachu przy ul. Norwida 25

Zadaniem konsorcjum będzie koncentracja potencjału badawczego jego członków w celu realizacji dużych zadań badawczych leżących w zakresie ich działań statutowych z obszaru biotechnologii i technologii żywności. Lidera konsorcjum jego uczestnicy ustalą odrębnie dla realizacji prowadzonych prac lub projektów badawczych aneksem do umowy.

Umowa będzie realizowana poprzez:

 

  • pozyskiwanie i obsługę grantów międzynarodowych, wspólnych grantów krajowych i grantów finansowanych z funduszy europejskich,
  • prowadzenie wspólnych projektów badawczych,
  • wspólną organizację szkoleń i konferencji naukowych,
  • koordynację współpracy z innymi uczelniami i partnerami zagranicznymi,
  • wspólne działanie na rzecz rozwoju naukowego pracowników obu instytucji.

Koszty wspólnych projektów badawczych prowadzonych przez członków konsorcjum w ramach umowy będą pokrywane ze źródeł pozabudżetowych (granty, fundusze) przeznaczonych do realizacji konkretnych projektów, na zasadach ustalonych z dysponentami tych środków.

 

INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO W WARSZAWIE

Dyscypliny badawcze instytutu to: biologia, inżynieria i ochrona środowiska, towaroznawstwo oraz technologia żywności.

Główne kierunki działalności naukowo-badawczej:

 

  • biotechnologia: badanie i doskonalenie szczepów drobnoustrojów, procesy fermentacyjne (piwo, wino, spirytus, napoje fermentowane, kwasy organiczne), drożdże, preparaty mikrobiologiczne;
  • prowadzenie kolekcji kultur drobnoustrojów przemysłowych;
  • technologie przetworów owocowych i warzywnych, koncentratów spożywczych, żywności funkcjonalnej, przechowalnictwa i przetwórstwa zbóż, piekarstwa i ciastkarstwa;
  • zapewnienie i ocena jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego.

Instytut ma Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydany przez Polskie Centrum Akredytacji.

 

{jcomments on}

Facebook
Twitter
LinkedIn
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

W artykule znajdziesz:

0
Would love your thoughts, please comment.x